Η  Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Τρικάλων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση – συζήτηση το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, με θέμα «Ψυχοσωματικές διαταραχές. Σώμα και ψυχή, μια αδιαίρετη ενότητα».

Η θεματολογία επικεντρώθηκε στο πεδίο της Ψυχοσωματικής, η οποία έχει ως στόχο τη διερεύνηση των ατομικών τρόπων – συνθηκών, μέσα από τις οποίες κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι υγιής, να νοσεί και να θεραπεύεται. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι για το σώμα και για κάθε άνθρωπο, η αφετηρία όλων των δεινών και όλων των καλών ευρίσκεται στην ψυχή.

Ειδικότερα, ο κ. Μπόγδανος Δημήτριος, Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων νοσημάτων, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , αναφέρθηκε εκτενώς στα αυτοάνοσα νοσήματα και στις ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτά μπορεί να φέρουν στο άτομο. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση ως προς αυτές τις διαταραχές.

Επίσης, ο κ. Κλεώπας Ιάκωβος, PhD Νευροψυχολόγος, Ψυχαναλυτής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής Αθήνας, αναφέρθηκε σε μία ψυχοσωματική προσέγγιση της υγείας και της ασθένειας, της οποίας κεντρική ιδέα είναι πως Σώμα και  Ψυχισμός, ως αλληλεξαρτώμενες οντότητες, συνθέτουν   τη συνολική ανθρώπινη υπόσταση.

Συντονιστής της ομιλίας ο κ.Δημήτριος Σίττας, Ψυχίατρος, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν. Τρικάλων